Musarm

Var och varannan datoranvändare har någon gång upplevt smärttillståndet kallat Musarm. Det är ett samlingsnamn för värk/stelhet i arm, nacke, axlar, rygg, handled och fingrar. och härrörs bland annat till låsta monotona arbetsställningar då musklerna ansträngs under en lång tidsperiod. Framför allt är det grupper av små muskelfibrer som är särskilt utsatta. De kallas ”Askungefibrer” och har fått sitt namn av att de är de muskelfibrer som ansträngs först och vilar sist när muskel arbetar. (I sagan var Askungen den som först fick gå upp på morgonen för att arbeta och den som sist fick gå till vila).

Dessa ”askungefibrer” påverkas negativt av stress och för få pauser i arbetet och de reagera då med att bli spända vilket tillslut kan leda till överansträngning i musklerna och därmed värk som faller in under begreppet Musarm.

Fortsätter man ändå att anstränga musklerna när de redan ömma och överansträngda kan man få svårt att till exempel skriva med en vanlig penna, knäppa knappar och utföra annat arbete då finmotoriken används. Det skapas helt enkelt en kramp och smärta i vissa muskler härrörande musarm-syndromet.

Vi på Naprapaterna i Stockholm har lång erfarenhet och goda resultat av att jobba med musarmsrelaterade besvär.

Vanliga symtom vid musarm

* Ont i armen
En molande smärta/ömhet upplevs i armen både när du vilar musklerna och när du anstränger dem.

* Stel i nacken/smärta i nacken
Kan vara problematiskt att rotera huvudet och till och med orsaka spänningshuvudvärk.

* Händerna och fingrarna domnar
Kan leda till att du får svårt att göra sådant som kräver arbete av de finmotoriska musklerna. Du kan till exempel få svårt att skriva med en vanlig penna.

* Kalla händer
Vid långa arbetspass kan du uppleva att fingrar och händer blir kalla. Då kärl kan komma i kläm under vissa muskler runt skuldran/armen som blir spända.

Vad ska man göra om du drabbats av musarm?

Att bedömma just ditt unika tillstånd som musarm är svårt utan att först ha undersökt dig. Det finns flera olika typer av diagnoser man kan differentiera mellan, som är snarlika just musarmsbesvären. Rekommendationen är därför att uppsöka en naprapat eller liknande terapeut för att få diagnosen fastställd.

Om du drabbats av musarm bör du vidta ett antal åtgärder. Musarm försvinner nämligen inte av sig själv om du inte förändrar din arbetssituation.

Om du drabbats akut av en inflammation i någon sena skall muskeln inte utsättas för kraftig ansträngning den första tiden tills det att inflammationen lagt sig. Lättare mjuka rörelser av de ömma musklerna är dock sannolikt inte fel eftersom rörelser är bra för blodcirkulationen och bidrar till läkning. Observera att då den akuta inflammationen lagt sig, krävs det träning för att hålla problemet borta tillsammans med rätt korrektiv förändring av arbetsplatsen. Detta kan en naprapat, eller annan vårdgivare med ergonomisk kompetens, hjälpa dig med.

Några praktiska tips för att ej drabbas av detta tillstånd:

* Gör rörelseövningar flera gånger dagligen och ta mikropauser under arbetsdagen. Det kan till exempel vara att lyfta upp en pärm i vardera arm för att sedan rulla axlarn framåt/bakåt i ca 20 sek. Klart! Upprepa detta en gång per timme. Glöm heller inte bort att variera arbetsställningen flera gånger varje dag.

* Prova alternativa pekdon till musen och börja använda kortkommandon för att minska antalet musklick.

* Sist men inte minst viktigt; Styrketräna och motionera. Vältränad muskulatur drabbas inte lika lätt av överansträngning. Att vara vältränad hjälper dock inte om du hela dagarna arbetar på ett för kroppen felaktigt sätt.

Ring oss på 08-615 28 29 för en trygg hand du med!

/naprapaterna i stockholm louise & andré

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *