Ryggskott

Ryggskott är beteckning på ett smärtsamt tillstånd som kan uppkomma exempelvis efter en låsning av en eller flera ryggkotor. Låsningen kan uppstå om en led belastas felaktigt. Detta leder till att lederna inte längre fungerar koordinerat. Vilket resulterar i smärta och begränsad rörelseförmåga. Låsningar i kotorna kan uppstå på många olika sätt, t.ex. vid lyft av tunga föremål, trauma-skador och felaktiga rörelser vid vanligt leverne och arbetssituationer. Musklerna i det berörda området reagerar med sammandragningar och kramper vilket förstärker smärtan kring den låsta kotan. Andra orsaker till ryggskott kan vara svullna diskar/diskbråck eller en skadad ryggmuskel.

När du fått ryggskott är det till fördel om du rör på dig även om du har smärta och besvär då detta påskyndar själva läkningen och hjälper kroppen att återfå sin normala funktion igen.

Ett annat namn är Lumbago benämner ryggskott medicinskt. Detta mycket vanligt besvär som sällan beror på någon form av sjukdom. Lumbago brukar sådana ryggbesvär kallas som går över efter ett tag. Även om symtomen försvinner eller minskar sitter ofta orsaken eller delar av orsaken till problemet kvar. Detta gör att problem ofta återkommer eller senare skapar andra problem. Det beror på att core-muskulaturen runt om ryggraden inte fungerar optimalt efter ett smärttillstånd. Det är därför det är viktigt att göra en undersökning och behandling hos en naprapat, som kan hjälpa dig med ett skräddarsytt träningsprogram för just dina besvär.

Det är tyvärr mycket vanligt att man får antiinflammatoriska preparat utskrivet av sin läkare och sedan blir hemskickad med diagnosen lumbago, lumbago-ischias eller muskelinflammation.
Lumbago bör alltid utredas ordentligt för att minska risken för återfall och för varningssignaler för ev kommande diskbråck. Ffa om patienten har svårt att sitta ner, är sned i ryggen, om problemet är återkommande eller långvarigt.

Akut Lumbago
Vid akut lumbago (ryggskott) kommer smärtan ofta relativt plötsligt och kan vara skärande, huggande eller molande. Det kan kännas som om ryggen håller på att gå av. Ibland kan smärtan stråla ut i låren eller längre ned längs ett ben och då kallas det ”Ischias” Smärtan kan även komma smygande med en gradvis ökande värk och känsla av trötthet i ryggen. Akut Lumbago kan ofta behandlas mycket effektivt hos en naprapat.

Välkommen att boka tid hos naprapaterna i stockholm 08-615 28 29

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *